Edinburgh

Posted by on | |
Etter tyve korte minutter med buss fra flyplassen er man i Edinburghs sentrum. Et sentrum med toner fra sekkepipespillende menn i skjørt og fantastisk utsikt enten du snur deg mot Calton Hill eller Edinburgh Castle.

Edinburgh er bygget på vulkansk grunn, og med vulkanske fjell som omringer byen. Bygningene er alle bygget i sten og med vakre utsmykninger. The Royal Bank of Scotland er inngjerdet av smijern og gull og overvåket av sine flotte statuer som ser ned på deg fra sin plass på taket.

Edinburgh Castle er et imponerende syn både på dagtid og kveldstid. Slottet ligger staselig på sin topp og skuer utover Edinburgh. Er man vanligvis ikke interessert i historiske plasser og bygninger, bør man allikevel besøke slottet. Murene er breddfulle av  historie,  Queen Mary of Scots fødte sin eneste sønn James i disse rommene. James ble kronet til konge bare ett år gammel. Her huses også minnebøkene over de skotter som mistet sitt liv under første og andre verdenskrig.
Utsikten fra slottet er formidabelt. I bakgrunnen kan man se snøkledte fjell på vinterstid, noe som gir en unik kontrast til de grønne bakkene rundt byen.
Edinburgh Castle ligger i den ene enden av Royal Mile, som i andre enden fører til dronning Elisabeths Holyrood Castle, hennes offentlige hjem i Skottland. Royal Mile fører deg nedover et eventyr av skotsk liv. Her finner man butikk på butikk som selger autentiske skotske strikkeklær og kilter. Jim`s fudgemakeri finner du også her. Hans fudge, en veldig søt karamelltype, er tilsatt alt fra whiskey til kaffe.

På en lørdag kan det være vanskelig å besøke noen av Edinburghs kirker, da de ofte er stengt for brylluper. Det overraskende var å se at kirkene hadde egne kafeer.
Puber finner du mye av i Skottland og du bør absolutt ta en tur inn. Skottene er fantastisk gjestfrie og slår gjerne av en prat. Vi spiste både god middag og lunsj på noen av pubene. Ønsker du å oppleve ekte ”English tea”, kan du besøke Palmehagen på Balmoral Hotel i Princes Street. Bare omgivelsene i hotellet er verdt et besøk, om du ikke ønsker å spise der.

Det flotte med Ediburgh er at du har alt i gangavstand. Du kan få med deg både historie, shopping og spising innenfor en kort radius. Derfor er det også perfekt dersom du har med deg barn. Byen har også flere parker, dersom man trenger en liten hvilepause. Du finner alle de kjente kjedebutikkene fra London her. London har sitt Harrods, Edinburgh har sitt Jenners. Og innimellom alle butikkene finner du altså et stort antall puber.
Edinburgh har også et stort antall festivaler i løpet av året. Det kanskje mest kjente for oss er Edinburgh Tattoo Festival i august.

Tidligere var London min favoritt weekendby. Nå er det Edinburgh på grunn av sin enkle tilgang dit, sine korte avstander og ikke minst de trivelige skottene!

Edna Somerset er skribent i Spanias Beste og har utgitt bakeboken Mammas glutenfrie bakst. Se www.outskirtspress.com/mammasglutenfriebakst

0 kommentarer: