Å reise med tog i Italia

Posted by on | |
Å reise med tog i utlandet kan være en fin opplevelse - når du sitter på toget. Ta en kikk på artikkelen for å finne ut hva du gjør fra det øyeblikk du finner ut at du vil ta en togtur i Italia og frem til det øyeblikket du faktisk sitter på toget. Det kan spare deg for både penger og irritasjon..
Ikke glem å stemple billetten!!! Det er faktisk mitt viktigste råd hvis du skal reise med tog i Italia. Og i denne artikkelen har jeg tenkt å lose deg gjennom de operasjoner du må utføre fra det øyeblikk du bestemmer deg for å ta en togtur og frem til du faktisk sitter i togsetet.... Nå tenker du kanskje at dette er en spøk for det er da ingen heksekunst å kjøpe en billett for deretter å klatre inn på toget og finne plassen sin. Vel, da tar du feil. I Italia er ingenting så enkelt som man tror. For en nybegynner - som kanskje heller ikke forstår språket - kan det være temmelig vanskelig å klare denne forsåvidt enkle operasjonen. Min egen første erfaring med det italienske jernbaneverket resulterte i at jeg måtte betale en bot, til tross for at jeg nettopp hadde kjøpt den togbilletten jeg satt med i hånden. Det hjalp ikke det spor å forsøke å forklare den uniformskledde konduktøren at jeg nettopp hadde kjøpt den og at jeg ikke skjønte hva mer jeg burde gjøre med den. På tross av at italienske konduktører sikkert må være vant med "dumme" utlendinger som hver dag gjør den samme tabben så var det ikke noen medlidenhet å spore da han så at jeg ikke hadde stemplet min nyinnkjøpte billett. Har man gjort en feil så må man betale for sin dumhet. Ja ja, det var ikke noe annet å gjøre enn å ta straffen med fatning og bla opp det antall euro han forlangte som kompensasjon for min forbrytelse. Men jeg følte meg litt snytt og har dermed i ettertid satt meg grundig inn i prosessen med å kjøpe, stemple eller ikke stemple billetten og deretter finne riktig tog. Jeg har selv klart det kunststykke å sette meg på et tog som skulle i motsatt retning av mitt endelige mål, noe som resulterte i 12 timer på toget istedet for 4.....

Men tilbake til billettkjøpet. På stasjonene i de store byene kan man som oftest velge mellom å kjøpe billett i betjent luke eller på en av de mange maskinene som er utplassert i stasjonsområdet. Hva som er det enkleste alternativet kommer litt an på hvor mye hjelp du trenger. Hvis du f.eks på forhånd har tatt turen innom websiden til den italienske jernbanen (trenitalia.com, du kommer først til den italienske versjonen av siden, men du kan klikke på et flagg helt øverst på siden og dermed blir det hele mer forståelig for de fleste) og funnet ut hvor du vil dra og hvilket tog du vil reise med så er det som oftest raskest å bruke automatene for det kan være temmelig lange og utmattende køer i den betjente luken. Det er verdt å merke seg at Italia har ekstremt gode togforbindelser mellom de store byene, ihvertfall i nord eller midt-Italia hvor togene stort sett går en gang i timen så man har nok å velge mellom. Det fins i hovedtrekk tre forskjellige togtyper å velge mellom; Eurostar som er det dyreste, men også raskeste alternativet bruker bare halvparten så lang tid mellom de store byene som sin "søster" Intercity-toget, eller det langt mer treige, men også rimeligere Regionaltoget som stopper på så og si hver eneste stasjon det finner. Hvilket tog som traffikerer den strekningen du skal reise vil stå forklart på websiden med ES, IC eller R. I enkelte tilfeller vil også prisen stå oppført. Og styrer man unna Eurostar er det også veldig rimelig å reise med tog i Italia.

Automatene som er utplassert på stasjonene snakker de fleste store språk så som engelsk, tysk, spansk, fransk så det skulle være mulig for de aller fleste å få kjøpt en billett uten de helt store problemene. Instruksjonene er enkle å følge. På et Eurostar-tog må du reservere plass og maskinen lar deg også velge sitteplassen din selv. Den billetten du da får trenger du IKKE stemple siden den er utstedt til et bestemt tog en bestemt dag og vil være ugyldig på alle andre strekninger og tidspunkt enn det du har valgt. På et IC-tog er det litt mer "vagt", jeg reserverer alltid plass for å være på den sikre siden, men er man fleksibel og flytter seg hver gang det kommer en person som har billett til akkurat den plassen hvor du sitter så går det greit også uten plassbestilling. Og også her gjelder det samme som for Eurostar-togene. Har du plassbestilling så trenger du heller ikke stemple billetten før du går på toget.  På regionaltogene er det derimot høyst nødvendig at man passer på å stemple billetten før man stiger på toget ellers risikerer du å bli noen euro fattigere hvis du blir oppdaget av konduktøren. Stempelet viser nemlig dag og klokkeslett for når du har stemplet og deretter er billetten gyldig i 6 timer. På disse billettene er det altså ikke påtrykt noe klokkeslett fra før og man kan så kjøpe en hel haug med billetter på den strekningen man ønsker og bruke dem etter eget forgodtbefinnende. Så lenge man altså husker å stemple dem før man går på toget.  Det fins to typer billetter for Intercity og Regionaltogene, enten det som vi regner som en "vanlig" togbillett rent størrelses- og uteseendemessig, eventuelt en liten t-bane/trikkebillett med påtrykt antall km man skal reise.

Når man så endelig står med billetten i hånden og har husket å stemple den så gjenstår det bare å finne ut fra hvilket spor toget går og det skulle ikke være så veldig vanskelig idet det finnes store lystavler på de fleste stasjoner. Hvis du skal til et sted som ikke er endestoppet for toget så kan det være litt vanskeligere å finne ut hva som er riktig tog, for hvem kan vite at du skal gå på toget som det står Bologna på hvis du skal reise fra Roma til Firenze?? Et lite tips er da å oppsøke de store papir-rutetabellene som fins på enhver stasjon. På de store stasjonene står det ofte digre "glassmontere" ved begynnelsen av hvert jernbanespor med både avganger og ankomster. Da er det bare å finne riktig klokkeslett og så lete litt for å finne hvilket tog som stopper på akkurat din stasjon. Hvert eneste lille stoppested er nemlig listet opp under hver togavgang. Det står også hvilket spor de vanligvis går fra, men for sikkerhets skyld, sjekk lystavlen for å finne ut om det stemmer. Og så er det bare å finne toget, finne deg en behagelig plass ved vinduet og nyte utsikten som flimrer forbi. God tur eller rettere sagt Buon Viaggio!

Et lite PS. De mye omtalte billett-stemplemaskinene er de oransje, firkantede boksene som er utplassert ved begynnelsen av hvert jernbanespor. De er også strategisk plassert rundt omkring inne på de store stasjonene. Kjøper du billetter fra en av de nyeste maskinene har de også innebygget billett-stemplemaskin som du kan benytte deg av før du går derfra. Skulle du mot formodning ha glemt, eller ikke hatt tid til å stemple billetten før du hoppet på toget kan du gå rett til konduktøren og forklare situasjonen og da vil han skrive dato og klokkeslett på billetten, samt signere og dermed unngår du å få bot når han kommer gjennom toget for å sjekke billettene.

PPS. Hvis du tar tog fra en bitteliten stasjon hvor det ikke er hverken betjent luke eller billettmaskin så finnes det som oftest en bar eller en tobakksforretning i nærheten som selger billetter. Hvis du følger denne enkle fremgangsmåten så er ingenting enklere enn å reise med tog i Italia. Lykke til!

Om forfatteren:
Hvis du ønsker å lese om "underfundigheter" i Italia eller få nyttige Italiatips fra en nordmann som har tatt skrittet fullt ut og flyttet ned til støvellandet så kan du ta turen innom Italiabloggen min som du finner på http://www.vinogbrod.blogspot.com. God lesning!

0 kommentarer: